четверг, 8 октября 2020 г.

 

Не оцінюйте людей, а цінуйте їх!

З нагоди суспільно значимих дат — всесвітнього Дня миру, Міжнародного дня проти насильства та Дня українського козацтва під час заняття гуртка «Школа успіху» ЦДЮТ № 5 на базі 126-ї Харківської школи провели відкритий урок громадянської освіти для старшокласників на тему «Які є цінності сучасної людини?»

Глобальні проблеми людської цивілізації, екологічні виклики сучасності, мир і безпека у глобальному та локальному контексті, толерантність і норми міжнародного права, інформаційна складова безпеки сучасної України, права та обов’язки людини у суспільстві та державі. Ці та інші актуальні питання стали не просто складовою частиною інтерактивного обговорення серед старшокласників, але й послугували поштовхом до креативних малюнків. Під час таких відкритих занять підлітки мають можливість відчути себе більш дорослими і розкутими, не формально висловитися на різні суспільно важливі теми за допомогою власних зображень та міні-текстів, що іноді нагадують сучасний колаж. Поки одні ще створюють свої сюжети, інші учасники ігрового прес-клубу зачитують уривки творів із газет чи книжок, інших інформаційних джерел.

Інноваційність таких заходів, без сумніву, розвиває основи критичного мислення серед учасників старшого шкільного віку. А креативність спілкування із аудиторією, формування серед молоді комунікативних компетентностей, (насамперед йдеться про вміння позбавлятися стереотипів та практику культурного діалогу), є запорукою розвитку дієвої педагогіки 21-го століття, практично зорієнтованої на пошук загальнолюдських цінностей. Саме це є запорукою життєвого успіху сучасної молодої людини, яка вже сьогодні налаштована на подальше навчання упродовж життя…

Дійсно, різних цікавих і несподіваних, креативних ідей виникає дуже багато. Але, через обмеженість часу, маємо не оминути увагою ті, які найбільше вражають і не залишають нас байдужими.

Особисто мене як дорослого глядача, модератора і педагога дуже вразила одна фраза, зображена скромним автором, який побажав не називати свого справжнього імені. Так, великими літерами, що чимось нагадують певні філософські ідеї, на міні-плакаті упевнено написано: «Не оцінюйте людей, а цінуйте їх!» Бо, на думку автора іншого контурного малюнку, який не випадково процитував легендарного письменника і неординарну особистість А. Екзюпері, ми відповідальні за тих, кого приручили…

Леонід Гапєєв,

керівник гуртка «Школа успіху» ЦДЮТ № 5

фото автора










Комментариев нет:

Отправить комментарий