суббота, 20 июня 2020 г.



Залізниці світу:
видовище захоплює!

Під час літніх канікул відбулася віртуальна екскурсія 15-ма найкрасивішими та екстремальними залізницями світу (https://www.youtube.com/watch?v=N0Nv28py7ro), яку дистанційно відвідали автор цієї статті, наші гуртківці із батьками. Ніхто й не очікував, що така пізнавальна подорож з екстрімом стане дуже популярною темою. Хто б міг подумати, що в період українського та світового карантину, ці відеосюжети матимуть такий інтерес?

Японія. Поїзд з 3-х вагончиків їде мостом біля вулкану. Які ваші відчуття?
Інший маршрут. Поїзд пересікає Аргентину з Чилі, 29 мостів, 21 тунель, і це 4 000 метрів над рівнем моря. Для такої подорожі пасажирам треба мати не аби який добре підготовлений вестибулярний апарат…
Не менш вражаюча подорож. «Дорога смерті». Так назвали залізницю Таїланду. А ще є «Маленький ад» у Перу. А чому? Подивіться і дізнаєтесь самі. Просто вражаючі факти.
Дуже доброякісна і доволі проста технологія показана на залізниці Швейцарії, а ще там є залізничний маршрут, що схожий на фунікулер. Ви можете подивитися і переконатися у цих простих секретах самі. До речі, навколо чудові краєвиди.
― Подивилися з Ірою відеосюжети про залізниці світу. Видовище захоплює, ― ділиться враженнями її мама пані Тетяна Количева.

Особисто мені як мандрівнику і педагогу теж дуже сподобалися ці екскурсійні сюжети. Але після будь-якої цікавої подорожі хочеться повертатися додому. «На Україну повернусь через роки, через віки…» (Чомусь лунає в голові цитата). А ще чомусь пригадується народна мудрість про те, що усе пізнається у порівнянні. Дійсно, багато показано відеоблогерами різних сюжетів з елементами драйву, екстріму. Для пізнавального дозвілля ці сюжети є дуже вдалими, і для дітей, і для дорослих. І для формування основ критичного мислення теж, бо це дає нові можливості для не формального ознайомлення із професіями гіда, блогера, фоторепортера, для формування таких уявлень ці сюжети є дуже пізнавальними і практично корисними. А ще, з точки зору виховання патріотизму, не формальних засад національно-патріотичного виховання, якось подумав, що може й не все так погано у вітчизняній українській залізниці? Звичайно, сьогодні маємо сумні карантинні реалії, коли поїздів Україною обмаль, а ціни за один квиток у сумі до тисячі гривень просто зашкалюють. Але, повернімося до теми відео.

Сам сервіс та ментальність пасажирів у різних країнах світу є окремими історіями. Про них можна писати книги. Ось чого тільки варта залізниця у Таїланді, що раптом перекриває стихійний ринок, і усі розбігаються вмить, поки проїде потяг? А як індійські пасажири взагалі подорожують? Свобода без кордонів, з погляду місцевих мешканців. Не буду більше переповідати. Краще подивіться і зробіть власні висновки. Аби ми подивилися на наші сучасні реалії більш позитивно, можу сказати одне. Дійсно, видовище суперове! Насправді побачене вражає. Тепер, після побаченого і почутого, ми як потенційні пасажири, наші вітчизняні приміські поїзди (електрички) після індійських поїздок будемо більше любити й цінувати, берегти майно від псування, бо це ж наша країна як велика родина. Чи не так?
Екстрім збуджує уяву під час віртуальних екскурсій, а український сервіс рідніший? Отож, будьмо патріотами, цінуймо українську залізницю. Бо у нас менше драйву, але є прагнення до культурного відпочинку і побутового комфорту.

Леонід Гапєєв,
керівник гуртків «Моя майбутня професія», «Точка зору»
ЦДЮТ № 5, Харків

(фото зроблені автором під час віртуальної екскурсії)








































Комментариев нет:

Отправить комментарий